پا ساختار پیچیدهای است که از استخوانها، مفاصل، ماهیچهها، رباطها و تاندونها تشکیل شده است. پا در برابر ضربه و استفاده بیش از حد و هم در برابر بیماریها و عفونتها بهشدت آسیبپذیر است.
در میان برخی از شایعترین مشکلات ساختاری پا میتوان به شست کج پا، کف پا گود، صافی کف پا و… اشاره کرد.
هر یک از پاهای شما دارای 28 استخوان، 30 مفصل و بیش از 100 ماهیچه، رباط و تاندون است. این ساختارها برای انجام دو وظیفه اصلی با هم همکاری میکنند:
- تحمل وزن
- نیروی محرکه (حرکت به جلو)
بهعلاوه، پا باید انعطافپذیر باشد تا بتواند با سطوح ناهموار سازگار شود و ثابت بماند.
پا از چه قسمتهایی تشکیل شده است؟
پا دارای سه قسمت است: جلوی پا، میانی پا و عقبی. در هر یک از این بخشها استخوانها، مفاصل، ماهیچهها، تاندونها و رباطها وجود دارد.
استخوان پاشنه پا
این استخوان بزرگ در پاشنه پا است که به نام استخوان پاشنه نیز شناخته میشود. وظیفه اصلی آن انتقال بیشتر وزن بدن از پاها به زمین است.
مفاصل
مفاصل محل برخورد دو استخوان هستند. در پاها، هر شست پا، دارای دو مفصل است:
- مفصل بین فالانژ یال درست بالای آن
- مفصل متا تار سو فالانژ یال در پایه انگشت
چهار انگشت دیگر هر کدام دارای سه مفصل هستند:
مفصل متا تار سو فالانژ یال در پایه انگشت،
مفصل بین فالانژ یال پروگزیمال در وسط انگشت پا،
مفصل فالانژ یال دیستال نزدیک به نوک انگشت پا.
ماهیچهها
ماهیچههایی که حرکات پا را کنترل میکنند از ساق پا شروع میشوند و با تاندون به استخوانهای پا متصل میشوند.
تاندونها
تاندونها بافتهای همبند فیبری هستند که ماهیچهها را به استخوانها متصل میکنند. سه تاندون اصلی وجود دارد که به تسهیل حرکت پا کمک میکند، از جمله خمشدن پا به جلو و خمشدن پا به عقب.
تاندون آشیل
قابلتوجهترین تاندون پا، تاندون آشیل یا پاشنه آشیل است که از ماهیچه ساق پا تا پاشنه پا کشیده شده است. این تاندون قویترین و بزرگترین تاندون بدن است که دویدن، پریدن، بالارفتن از پلهها و ایستادن روی انگشتان پا را ممکن میسازد.
تیبیالیس خلفی
این تاندون عضله ساق پا را به استخوانهای داخل پا متصل میکند و از قوس پا حمایت میکند.
رباطها
رباطها بافتهای همبند فیبری هستند که اتصال استخوانها را برعهده دارند.
مشکلات رایج پا
مفاصل محل برخورد دو استخوان هستند. در پاها، هر شست پا، دارای دو مفصل است:
5 بیماری خاص پا
پاها در معرض انواع مشکلات هستند، از جمله:
- نقرس
- دیابت
- پای ورزشکار
- عفونت قارچی ناخن
- شکستگی استخوان
- پارگی تاندون یا رباط
- استئوآرتریتیا آرتروز
- رگبهرگ شدن و کشیدگی
- تاندونیت (التهاب تاندون)
- آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی
اما 5 بیماری مرتبط با پا هستند که میتوانند باعث درد، محدودیت حرکت پا یا بیثباتی پا شوند. در صورت وجود این بیماریها باید بهصورت جدی برای درمان اقدام کرد.
پینه پا
بونیون یا کجشدن شست، یک برآمدگی استخوانی در لبه داخلی پا یا سمت انگشت صورتی است. زمانی که استخوانهای پا نامرتب میشوند، بونها بهتدریج به دلیل پوشیدن کفشهایی که بهخوبی جا نمیشوند یا انگشتان پا را محکم به هم میفشارند، ایجاد میشوند. انگشت شست پا میتواند آنقدر به سمت داخل خم شود که در واقع از زیر یا روی انگشت مجاور عبور کند و باعث ناهماهنگی ثانویه به نام انگشت چکشی شود و معمولاً یک پینه دردناک در بالای انگشت دوم پا ایجاد میشود.
کف پای صاف
پس پلان یا کف پا صاف، زمانی است که قوس کف پا صاف میشود، اغلب به این صورت است که که کل کف پا با زمین تماس پیدا میکند. کف پای صاف میتواند باعث درد در ناحیه میانی پا و همچنین تورم مچ پا و قوس شود. عدم تعادل همچنین میتواند منجر به درد لگن، زانو یا کمردرد شود. کف پای صاف میتواند مادرزادی باشد (به این معنی که شما با آن متولد شدهاید)، اما اغلب در نتیجه سن یا آسیب است. بین 20 تا 30 درصد افراد درجاتی از صافی کف پا را دارا هستند.
خار پاشنه
پاشنه پا، بهعنوان بزرگترین استخوان پا، مستعد آسیب ناشی از بیومکانیک معیوب پا (به معنی مشکلات در راهرفتن) است. یکی از شایعترین آنها رشد بیش از حد استخوان به نام خار پاشنه است که باعث درد شدید هنگام ایستادن یا راهرفتن میشود. خار پاشنه، در افرادی که دچار التهاب کف پا، صافی کف پا یا قوسهای بلند هستند، شایعتر است.
متاتارسالژی
متاتارسالژی درد زیر توپی پا است. اغلب نتیجه فشار ناشی از کفشهای پاشنهبلند یا شرایطی مانند آرتروز، فشردهسازی عصب، شکستگی یا پارگی در رباطهایی است که توپی پا را نگه میدارند.
فاشیای کف پا
التهاب کف پا یا فاشئیت کف پا در اثر ریزش پارگی در بافت فیبری ضخیم در قسمت زیرین پا ایجاد میشود که معمولاً به دلیل کشش بیش از حد است. علائم شامل درد در پاشنه و قوس پا است که اغلب صبحها بدتر میشود. فاشئیت کف پا در میان پیادهرویهای مسافتی یا دوندهها شایع است.
تشخیص و درمان پادرد
برای تشخیص مشکلات مربوط به ساختارهای آناتومیکی پا، پزشک یا متخصص ارتوپدی بهپای شما نگاه میکند تا نشانههای تورم، تغییر شکل، رشد پوست یا ناهماهنگی را پیدا کند. پزشک علائم و سابقه پزشکی شما را بررسی میکند و از شما میخواهد که برای یافتن ناهنجاریها در راهرفتن خود، راه بروید.
درمان مشکل پا، بهعلت اصلی آن بستگی دارد.
درد پا به هر علتی اغلب میتواند با مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسن تسکین یابد اما موارد شدیدتر ممکن است به تزریق استروئید برای کاهش التهاب مفاصل یا تجویز داروهای مسکن مانند سلکسیب برای تسکین درد مزمن آرتروز نیاز داشته باشد. برای مشکلات پا ناشی از ناهنجاریهای آناتومیک، آرتروزهای پا و… اغلب ورزش و انجام تمرینهای خاص، تحت نظر مربی و کارشناس حرفهای یک راهحل برای بهبود و درمان پادرد است. البته فیزیوتراپی میتواند قدرت و انعطافپذیری پا و مچ پا را بهبود بخشد. گاهی اوقات شرایطی مانند شکستگی، شست کج پا و… درصورتیکه باعث درد یا ناتوانی شدید شوند نیاز به جراحی دارند.