در سال 1980 میلادی، سازمان بینالمللی طنابزنی و انجمن طناببازی کانادا تأسیس شد و در سال 1991 میلادی فدراسیون جهانی طنابزنی تشکیل گردید.
شکل ساده رشته ورزشی طنابزنی، برای کودکان 4 الی ۵ساله و شکل پیشرفته آن برای ورزشهای قهرمانی مناسب است.
برای شروع طنابزنی باید طناب متناسب با قد خود انتخاب کنید؛ برای مشخصکردن اندازه طناب باید یک پای خود را وسط طناب بگذارید و دستههای دو طرف طناب را بالا بیاورید، زمانی که دستها تا وسط قفسه سینه بالا آمد، نشان میدهد که طول طناب برای شما مناسب است.
همچنین برای شروع ورزش طنابزنی بهتر است کفش بپوشید تا از ورود ضربه به پاهایتان جلوگیری کنید.
دقت داشته باشید طناب زدن یک ورزش قدرتی است؛ بنابراین قبل از شروع باید بدن را با حرکات کششی و نرمش گرم کنید.
برای شرکت در مسابقات طنابزنی ورزشکارها باید با لباس متحدالشکل، یکرنگ و کفش مناسب مسابقات حاضر شوند .
برای این که بتوانید ورزش طنابزنی را بهصورت تخصصی آغاز کنید به نکات زیر دقت داشته باشید؛ همچنین طناب زدن صحیح باعث جلوگیری از آسیبهای احتمالی بهزانو و مچ پای شما میشود.
طنابزنی انواع مختلفی دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
پریدن دوبل یا پریدن جفتپا یکی از متداولترین روشهای طنابزنی است که میتوانید با سرعتهای مختلف آن را انجام دهید، هر چه سرعت و میزان پرش طنابزنی بیشتر باشد، کالریسوزی بیشتر خواهد بود. بیشتر بالا پرید سرعت را کاهش میدهد؛ ولی باعث تقویت بیشتر عضلات میشود.
برای طنابزنی دوبل باید طناب را در دست بگیرید و آرنج و بازوها را موازی زمین نگه دارید.
شانه را طوری بچرخانید که آرنج به سمت پهلو بیاید، عضلات شکم را منقبض کنید.
طناب را با چرخاندن مچ به جلو بیاورید، با هر دو پا بهصورت جفت بهاندازه 5 تا 10 سانتیمتر از زمین بپرید تا طناب از زیر پا عبور کنید.
طنابزنی کراس کمترین شدت را دارد، در طنابزنی کراس بهجای این که جفتپا بپرید فقط یک پا را درگیر میکنید.
طناب را با چرخاندن مچ جلو بیاورید و بهجای این که جفتپا را همزمان بالا ببرید، پاها را یکییکی پشتسرهم بلند کنید.
طناب زدن تک پا سطح پیشرفته ورزش طنابزنی محسوب میشود که نیاز به تعادل بالایی دارد؛ چرا که در تمام طول ورزش، وزنتان فقط روی یک پا است. میتوانید ابتدا با یک پا و سپس با پای دیگر طناب بزنید.
در مسابقه طنابزنی سرعتی در 30 ثانیه ورزشکار بهصورت تک پا، طناب میزند؛ اگر پرش بهصورت جفتی باشد یا طناب دو بار متوالی از زیر یک پا عبور کند شمارش انجام نمیشود.
کف پای ورزشکار نباید از پشت دیده شود؛ همچنین زانو باید جلو بیاید وگرنه خطا انجام میشود.
هر بار که طناب از زیر پای راست عبور کند، یک شمارش انجام میشود و برنده کسی است که بیشتر پریدن صحیح را داشته باشد.
این مسابقه بهصورت جفتپا انجام میشود و در هر پرش باید 3 بار طناب از زیر پا عبور کند.
تعداد پرشهای صحیح تا زمانی که ورزشکار توان ادامه داشته باشد، شمرده میشود.
اگر قبل از سیامین پرش، حرکت قطع شود ورزشکار میتوانید 15 ثانیه استراحت کنید و دوباره مسابقه را شروع کند.
مسابقه سرعت استقامت طنابزنی در 3 دقیقه بهصورت تک پا انجام میشود و فقط عبور طناب از زیر پای راست شمارش میشود و بعد از 3 دقیقه رکورد ثبت میگردد.
این مسابقه بهصورت اختیاری است و هر ورزشکار به مدت 45 – 75 ثانیه، برنامه خودش را با موزیک انتخابی اجرا میکند.
مسابقات سرعت انفرادی در زمینی به ابعاد 4 * 4 و مسابقات آزاد انفرادی در زمین به ابعاد 9 * 9 با کفپوش استاندارد انجام میشود.
مسابقات طنابزنی تیمی سرعت در زمینی به ابعاد 5 * 5 و مسابقات تیمی آزاد در زمینی به ابعاد 12 * 12 با کفپوش استاندارد انجام میشود.
تیم 4 نفره کنار هم قرار میگیرند و نفر اول با سرعت به مدت 30 ثانیه تک پا طناب میزند سپس نفرات بعدی همین کار را به ترتیب تکرار میکنند و در پایان مجموع رکورد 4 نفر محاسبه میشود.
اعضای تیم چهارنفره کنار هم قرار میگیرند و هر کدام 30 ثانیه جفتپا طناب میزنند، در هر جهش باید طناب 2 بار از زیر پا عبور کند؛ مجموع رکورد 4 نفر در انتها محاسبه میگردد.
4 نفر اعضای تیم در زمین قرار میگیرند. 2 نفر طنابهای بلند را بهصورت یکدرمیان به داخل میچرخانند و دو نفر دیگر بهنوبت وارد طنابها شده و هر کدام 1 دقیقه بهصورت تک پا و در جا از روی طنابها پرش میکند.
طنابهای چرمی وزن سنگینی دارند و به طناب بوکس معروف هستند. این طنابها برای چرخاندن نیاز به قدرت بیشتری دارد که این امر میتواند منجر به آسیبدیدگی در افراد مبتدی شود؛ پس استفاده از آن فقط مناسب ورزشکاران حرفهای است.
طنابهای پیویسی بهترین نوع طنابهای سرعتی هستند که به بهبود مهارت پرش کمک میکنند.
این طنابها از جنس کابلهای نازک هستند که کشسانی کمی دارند و برای تمرینات سرعتی استفاده میشوند؛ ولی در سرعت بالا میتواند احتمال آسیبدیدگی را افزایش میدهند.
طنابهای تزیینی از تکههای پلاستیکی و پنبهای متصلبههم ایجاد میشوند که در فضای باز و مدارس باتوجهبه تنوع وزنی برای رده سنی متفاوت، استفاده میشوند.
این طنابها چرخشهای آرام و بلندی دارند و برای افراد مبتدی مناسب است .
اگر بخواهیم به اصلیترین ویژگیهای طنابزنی اشاره کنیم میتوانیم موارد زیر را نام ببریم: