توضیحات

تاریخچه‌ی کشتی فرنگی

کشتی یونانی- رومی به این سبک از کشتی اطلاق می‌شود تا ادعا شود شبیه کشتی‌ای است که قبلاً در تمدن های باستانی اطراف دریای مدیترانه به ویژه در بازی های المپیک یونان باستان یافت می‌شد. در آن زمان، ورزشکاران ابتدا شورت تنگ می‌پوشیدند اما بعداً به صورت برهنه با یکدیگر کشتی می‌گرفتند.

در سال 1848، اگزبرایات  قانونی را ایجاد کرد که هیچگونه تماس موثر با پایین تر از کمر مجاز نیست، نگه داشتن یا پیچ خوردگی دردناکی که به حریف صدمه بزند نیز نبود. کشتی با دست یا کشتی فرانسوی در سراسر اروپا توسعه یافت و به یک ورزش محبوب تبدیل شد. کشتی‌گیر ایتالیایی باسیلیو بارتولتی برای اولین بار اصطلاح یونانی- رومی را برای این ورزش ابداع کرد تا بر علاقه به ورزش‌های باستانی تأکید کند.

بریتانیایی ها هرگز واقعاً از کشتی یونانی- رومی در مقایسه با همتای کمتر محدود خود یعنی کشتی آزاد لذت نبردند و همچنین آمریکایی ها نیز علیرغم تلاش‌های ویلیام مولدن (کشتی گیر موفق نیویورکی) از کشتی فرنگی لذت نمی‌بردند با این حال در قاره اروپا این سبک به شدت ترویج شد؛ تقریباً تمام شهرهای پایتخت قاره اروپا میزبان مسابقات بین‌المللی یونانی- رومی در قرن نوزدهم بودند و جوایز زیادی به برندگان اهدا می‌شد که باعث شد کم کم علاقه به این ورزش ایجاد شود.

کشتی فرنگی در المپیک سال 1896 آتن با یک کشتی سنگین وزن آغاز به کار کرد و در تمام المپیک‌ها حضور داشت به جز المپیک 1904 سنت لوئیس  که کشتی آزاد برای اولین بار به عنوان یک ورزش المپیکی ظاهر شد.

آداب و قوانین کشتی فرنگی

هدف از ورزش کشتی فرنگی این است که ورزشکار باید با استفاده از تکنیک‌های بالاتنه، در دو زمان سه دقیقه‌ای حریف خود را شکست دهد.

امتیازدهی در کشتی فرنگی همانند کشتی آزاد است (خاک 2 امتیاز، بارانداز 2 امتیاز و بیرون رفتن حریف از تشک و اخطار 1 امتیاز) اما به علت محدودیت‌هایی  که نسبت به کشتی آزاد دارد احتمال امتیازگیری بازیکنان در روند عادی مسابقه بسیار کم است به همین دلیل اخطار کم کاری و ... به قوانین اضافه شده است.

لباس ها در کشتی فرنگی همانند کشتی آزاد شامل دوبنده در رنگ های آبی یا قرمز و کفش مخصوص کشتی است.

بر مبنای قانون بین المللی هرگونه گرفتن، ضربه زدن و پرتاب کردن آرام رقیب جایز است. ولی هر مدل گرفتنی که زندگی یا سلامتی اعضای رقیب را به خطر بیندازد مثل گرفتن گلو ممنوع است؛ همچنين استفاده از لگد، مشت، کله زدن و گرفتن دوبنده ممنوع می‌باشد.

در کشتی فرنگی وقتی امتیاز فنی یک کشتی گیر در هر زمان یا در مجموع به اختلاف ۸ برسد، کشتی بلافاصله قطع و برنده اعلام خواهد شد.

برخورد شانه‌ها با تشک، ضربه فنی محسوب می‌شود.

در کشتی فرنگی شرایط اخطار متفاوت از کشتی آزاد است؛ اولین تذکر به صورت هشدار است و به حریف اجازه انتخاب می‌دهد که کشتی را در خاک ادامه دهد یا در سرپا، دومین هشدار به کشتی گیر کم‌کار است و این فرصت را به حریفش می‌دهد که کشتی را در خاک ادامه دهد یا در سرپا و یک امتیاز برای حریف در پی خواهد داشت، اگر کشتی‌ گیری سه اخطاره شود مسابقه قطع شده و حریفش با امتیاز ضربه فنی برنده می‌شود.

بلند کردن بین ۲ تا ۵ امتیاز، بسته به نکات فنی، پاکیزگی و کنترل بر اجرای آن، برای کشتی‌ گیر در پی خواهد داشت؛ برای مثال اگر کشتی گیر بتواند حریف را از تشک بلند کند طوری که پا‌های حریف بالاتر از سر او باشند معمولاً ۵ امتیاز را کسب می‌کند. هرگونه بلند کردن فرصت طلبانه‌تر (مثلاٌ از بغل ورزشکار) که کنترل کمتری را به همراه دارد، حرکتی ۲ امتیازی به حساب می‌آید.

اگر کشی گیر در موقعیت تدافعی قرار داشته باشد و بتواند بر این موقعیت غلبه کرده و حالت هجومی به خود بگیرد، یک امتیاز برای برگشت کسب خواهد کرد.

وزن‌های شرکت کننده

کشتی فرنگی در مسابقات جهانی و بین‌المللی در ده وزن و در المپیک در 6 وزن برگزار می‌شود که در بخش رتبه بندی ذکر می‌شوند.

رتبه بندی

طبق آمار سایت فدراسیون جهانی کشتی

در وزن 55 کیلو گرم ماتسوی کن از ژاپن اول رتبه‌ی اول.

در وزن 60 کیلوگرم کیوبانو ویکتور از مولداوی رتبه‌ی اول و علیرضا نجاتی رتبه‌ی پانزدهم.

در وزن 63 کیلوگرم آبولادزه از گرجستان رتبه‌ی اول و میثم دلخانی رتبه‌ی سوم.

در وزن 67 کیلوگرم محمدرضا گرایی رتبه‌ی اول.

در وزن 72 کیلوگرم رتبه اول به اسلویا از لیتوانی و رتبه ششم به محمدرضا مختاری تعلق دارد.

در وزن 77 کیلوگرم سلیمانوو از آذربایجان در رده اول و محمدعلی گرایی در رتبه سوم ایستاده‌اند.

در وزن 82 کیلوگرم حسینوو از آذربایجان رتبه‌ی اول و پژمان پشتام رتبه‌ی سوم.

در وزن 87 کیلوگرم داتوناشویلیاز صربستان در رتبه اول قرار گرفته.

در وزن 97 کیلوگرم محمدهادی ساروی رتبه‌ی اول است.

در وزن 130 کیلو گرم کاجایا از گرجستان رتبه‌ی اول و علی اکبر یوسفی رتبه‌ی ششم.

قهرمانان کشتی فرنگی

در صدر فهرست پرافتخارترین  کشتی گیران فرنگی جهان، نام الکساندر کارلین قرار دارد که 13 مدال المپیک و جهانی( 12 طلا :سه تا المپیک و نه تا جهانی  و یک نقره المپیک) کسب کرده است.

بهترین کشتی گیر ایرانی از نظر تعداد و مرغوبیت مدال حمید سوریان است که در وزن ۵۵ کیلوگرم کشتی می‌گرفت و سال 2012 در لندن توانست مدال طلا را به دست بیاورد. ۶ طلای جهانی هم در کارنامه سوریان می‌درخشد و از لحاظ قهرمانی در مسابقات جهانی، دومین کشتی‌گیر پرافتخار تاریخ پس از کارلین است.

دسته بندی ها

ممکن است شما علاقه مند باشید به