ورزش برای کودکان: اگر میخواهید فرزندتان را به ورزش تشویق کنید، این راهکارها را امتحان کنید.
تشویق کودکان به ورزش؛ والدین باید ورزش کودکان را جدی گرفته و از همان دوران به فرزندانشان یاد بدهند که برای ورزش کردن پشتکار داشته باشند. انجام و دنبال کردن ورزش برای کودکان نهتنها سلامت جسمانی آنها را بهتر میکند، بلکه بعضی از ورزشها به کودکان آموزش میدهند که بتوانند استراتژیهایی در مورد نحوۀ شکست دادن حریفانشان به کار ببرند. ناگفته نماند که ورزش میتواند توانایی اجتماعی شدن، کار گروهی و … را بالا ببرد. بااینحال، جلب کردن توجه کودکان برای فعالیت بدنی یا ورزش، کار آسانی نیست.
۱۰ روش برای ایجاد انگیزه در فرزندتان برای تمرین ورزشی توصیه میشود:
-
برنامهریزی کنید.
انجام تمرینات ورزشی هم نیاز به برنامهریزی دارد. چه ورزشی رو دوست دارید، کِی، کجا، با چه کسی، مدتزمان تمرین، همۀ اینها باید در برنامه لحاظ شده باشد. نه فقط بزرگسالان، بلکه بچهها نیز به داشتن برنامۀ ورزشی منظم نیاز دارند و تهیه این برنامه، البته که وظیفه والدین است.
بهعنوان والدین، قبل از اینکه بتوانید فرزندتان را برای انجام ورزش تشویق کنید، ابتدا از آنها بخواهید مواردی که در بالا ذکر شده را مشخص کنند. نهتنها برای اینکه با برنامه و منظم شوند، بلکه بچهها باید بتوانند خودشان رو برای انجام ورزش آماده کنند. دیریازود، به کودکان نیز باید آموزش داده شود که برای انجام تمرینات ورزشی برنامهریزی کرده و فهرست حرکات ورزشی رو مشخص کنند تا بعداً مجبور نشوند به دیگران وابسته باشند.
«بیشتر بخوانید: ورزش گروهی یا ورزش فردی؛ مزایای ورزش تیمی برای سلامت روان»
-
کودکان را به انجام ورزشهایی که دوست دارند تشویق کنید.
گاهی والدین کودکانشان را که علاقهمند به ورزش هستند، محدود یا حتی منع میکنند. ممکنه دلایل متفاوتی برای این کارشان داشته باشند، رایجترین جملهای که معمولاً میگویند این است که ورزش به چه درد میخورد، بهتر است که توی اتاق بنشینید و مطالعه کنید. همین امر گاهی باعث تنبلی کودکان فعال و پُرتحرک میشود و در نهایت سلامتیشان را مشکلساز میکند.
وقتی بچههایتان سرگرمیهای ورزشی دارند، بهتر است به این کار تشویقشان کنید. کسی چه میداند، شاید از همین ورزش به موفقیتهای بزرگی برسند. بهخصوص اکنون که راههای زیادی برای پیشرفت و موفقیت وجود دارد. تا زمانی که نتیجۀ کار مثبت است، فقط از آن حمایت کنید. چنانچه بیشازحد به ورزش علاقهمند شوند، بهطوریکه نمرات تحصیلیشان را تحتتأثیر قرار دهد، باید محدودیتهایی برای کودکان قائل شد.
-
زمان استفاده از لوازم الکترونیکی را محدود کنید.
توسعه فناوریهای پیشرفته امروزه کموبیش کودکان را تحتتأثیر قرار داده است. خیلی از کودکان ترجیح میدهند اوقات فراغت خود را با وسایل الکترونیکی بگذرانند، آنها باید برنامۀ مشخصی برای استفاده از تلویزیون، کامپیوتر، تبلت، موبایل و کنسولهای بازی داشته باشند. ممکنه به فکر خودشان نرسد که فعالیتهای بدنی بیرون از خانه هم میتواند لذتبخش باشد، چون بازی با گجتها برایشان هیجانانگیزتر است.
اگر شما فرزندانی دارید که برای بیرون رفتن تنبلی میکنند و ترجیح میدهند با وسایل الکترونیکی بازی کنند، مطمئناً مجبور کردنشان به ورزش، کار سختی خواهد بود. یکی از روشهایی که میتوان کودکان را به انجام ورزش تشویق کرد، وضع قانون است؛ یعنی روزهایی اجازه دارند با وسایل الکترونیکی بازی کنند، و بعضی روزها هم باید از این وسایل دوری کرده و فعالیت ورزشی داشته باشند.
«بیشتر بخوانید: فواید ورزش کردن به همراه روش چیدن برنامه ورزشی و شروع ورزش»
-
زیادهروی نکنید.
هر کاری که بیشازحد انجام شود مسلماً نتیجۀ خوبی نخواهد داشت، از جمله ورزش. بزرگسالان وقتی فقط ورزش میکنند و چیزی به اسم استراحت کردن را فراموش میکنند ممکنه خسته و بیمار شوند. کودکان هم میتوانند این را تجربه کنند. اگر بخواهید بیش از اندازه فعال و پرانرژی باشید خسته خواهید شد.
اگر کودک متوجه میشود محدودیت زمانی رو پشت سر گذاشته و خسته به نظر میرسد، والدین باید او را از ورزش باز دارند تا استراحت کند. کودکان را راهنمایی کنید که علاوه بر ورزش، استراحت هم مهم است. اگر بیشازحد خودتان را مجبور به ورزش کنید، بیمار میشوید و مشکلات جدیدی برایتان به وجود میآید، ممکنه کودکان از فعالیت ورزشی خودداری کنند، چون احساس میکنند به دلیل ورزش زیاد بیمار میشوند.
-
به فعالیتهای اجتماعی بپیوندید.
باتوجهبه اینکه ویژگیها و ترجیحات بچهها همیشه مثل پدر و مادرشان نیست، آموزش و تربیت آنها آسان نیست. حتی اگر والدین ورزش رو دوست داشته باشند، لزومی ندارد که فرزندشان هم اهل ورزش باشد. البته اگر کودکی ورزش کردن را دوست ندارد، باید روشهای مختلفی رو برای علاقهمند کردنش به ورزش پیدا کنید.
یکی از روشها، دعوت او به شرکت در فعالیتهای اجتماعی است. فعالیت اجتماعی مطمئناً شامل فعالیت جسمانی خواهد بود. شاید این روش به موضوع اصلی که ورزش است اشارۀ مستقیم نکند. اما میتوان برای شروع از روشی ساده کمک گرفت. برای مثال، اردو زدن در پارک یا جنگل. نهتنها کودکان را فعالتر میکند، بلکه میتواند به آنها بیاموزد که با کودکان دیگر معاشرت کنند.
-
در تعطیلات برنامههای ورزشی داشته باشید.
سروکله زدن با کودکی که برای ورزش کردن تنبل است کار آسانی نیست. با تمام این تفاسیر، ورزش میتواند جسم را تغذیه کند. برای داشتن عملکرد بهتر، والدین باید مغز خود را در راستای خواستههای فرزندانشان همجهت کنند. یکی از آنها بردن بچهها به تعطیلات است. به نظر میرسد هیچ بچهای نیست که تعطیلات را دوست نداشته باشد.
برنامهریزی کنید، از مدرسۀ بچهها مرخصی بگیرید و آنها را به تعطیلات ببرید، داشتن برنامۀ ورزشی در تعطیلات کار سختی نیست. بچهها رو از محیط سربستۀ خانه به محل سربستۀ دیگری نبرید. پیادهروی در طبیعت، کوهنوردی یا دوچرخهسواری، برنامههایی ورزشی هستند که انجام خانوادگی آنها تفریح خوبی برای تعطیلات است. مزیت دیگر این برنامهریزی، تکراری نشدن آن است. میتوانید با تغییر مسیر یا مقصد، در طول سال این برنامهها رو اجرا کنید.
«بیشتر بخوانید: تاثیر ورزش بر سلامت روان؛ نقش ورزش در سلامت روان چیست؟»
-
ورزش را به تفریحی جذاب تبدیل کنید.
سختگیر بودن و زورگویی ویژگی خوبی نیست. مجبور کردن کودکان به انجام کاری که دوست ندارند نتیجه معکوس میدهد. بچهها دوست ندارند موضوعی بهشان تحمیل شود و برعکس از آن متنفر میشوند. مخصوصاً زمانی که به بزرگسالی میرسند و میتوانند انتخابهای خودشان را در زندگی داشته باشند والدین نمیتوانند کاری از پیش ببرند.
انجام فعالیتهای ورزشی باید با لذت باشد و نه با زور و اجبار. مجبور کردن کودکان به ورزش میتواند آنها را در بزرگسالی از ورزش متنفر کند. وظیفۀ والدین یافتن فعالیتهای ورزشی است که فضای شادی برای بچههایشان ایجاد کند. برگزاری مسابقهای که در آن برنده جایزه میگیرد میتواند ترفندی برای ایجاد انگیزه در کودک برای ورزش باشد.
-
دلایلی بیاورید که چرا باید بچهها ورزش کنند.
گاهی اوقات باید به کودکان توضیح کافی داد تا بفهمند چه کاری باید انجام دهند و این امر به والدینشان بستگی دارد که با توضیحات دقیق و قابلفهم از فواید ورزش بگویند تا کودکان راضی به ورزش کردن شوند.
با توضیحی واضح و قابلفهم، احتمالاً کودکان درک خواهند کرد که ورزش چقدر برای سلامت بدنشان اهمیت دارد. نیازی به ورزشهای پیچیده و گیجکننده نیست، سعی کنید فرزندانتان را به بازی فوتبال، بسکتبال یا بدمینتون تشویق کنید. ورزشهای مختلفی وجود دارد که حداقل یکی دو موردشان نظر کودکان را جلب میکند.
-
خانوادگی ورزش کنید.
برای شرکت در تمرینها، همۀ اعضای خانواده را دعوت کنید. وقتی بچه بودم، اگر فعالیتی بود که نیاز به مشارکت اعضای خانواده داشت، معمولاً آن را دوست داشتم. خب ورزش رو هم میتوان به این شکل جلوه داد. فقط کودک را به ورزش تشویق نکنید، بلکه سایر اعضای خانواده رو هم تشویق کنید تا با کودک مشارکت کنند.
زمانی که ورزش بهصورت گروهی انجام شود بسیار سرگرمکننده است. بهخصوص زمانی که با اعضای خانواده باشد، ورزش نه فقط سلامت جسمی، بلکه روابط بین اعضای خانواده رو هم بهبود میبخشد. چنانچه تعداد اعضای خانواده کافی نبود از بستگان کمک بگیرید.
«بیشتر بخوانید: خصوصیات یک ورزشکار حرفه ای؛ 12 ویژگی ورزشکاران حرفه ای و موفق»
-
برای فرزندتان یک الگوی رفتاری باشید.
بچهها معمولاً دوست دارند کارهای بزرگترها رو تقلید کنند و انجام بدهند. بهخصوص اگر این بزرگتر، پدر و مادرش باشد، کودک بهسرعت از آنها پیروی میکند. بهجای اینکه کودکان را وادار به انجام کارهایی کنید که لزوماً دوست ندارند، چرا از خودتان شروع نکنید؟ نهتنها در مبحث ورزش برای کودکان بلکه از خیلی جهات دیگر کودک پیرو والدینش است.
والدین، اولین الگوی فرزندانشان هستند. بچهها چه خوب، چه بد، بستگی به رفتار پدر و مادرشان دارد. اگر والدین راهنمایی و الگوی خوبی ارائه دهند، فرزندانشان از آنها پیروی میکنند؛ بنابراین شما در جایگاه والدین میتوانید بهترین نمونۀ عملی برای ورزش کودکان باشید و این یکی از بهترین راهکارها برای ایجاد انگیزه و تشویق کودکان به ورزش است.
افزودن دیدگاه