مربی های ورزشی؛ ویژگی ها، وظایف، حقوق و کاریابی مربی ورزشی

مربی ورزشی کیست؟ ویژگی ها، وظایف، حقوق و کاریابی مربی ورزش

درباره مربی های ورزشی و راه‌های مربی شدن؛ مربی ورزشی کیست؟

‌آیا می‌دانید چه کسانی مربی ورزشی شدن را انتخاب می‌کنند؟ افرادی که به دنبال یک شغل هیجان‌انگیز و پر از نشاط و سلامتی هستند، فعالیت به‌عنوان مربی ‌ورزش را برمی‌گزینند؛ زیرا در این شغل، علاوه بر کسب درآمد، می‌توان سلامت جسم و روح را تضمین کرد. مربی های ورزشی، افرادی هستند که کار آموزش به ‌یک تیم ورزشی یا ‌یک ورزشکار را بر عهده دارند و آن‌ها را در جهت رسیدن به اهداف بزرگ ورزشی مثل قهرمانی مسابقات استانی یا کشوری و حتی در وسعت بیشتر، یعنی بین‌المللی یاری می‌کنند.
در این مقاله با ماهیت وجودی مربی ورزشی و مبانی مهم شغل مربیگری ورزشی آشنا خواهید شد؛ چنانچه قصد فعالیت در این حرفه را دارید، این مقاله را از دست ندهید!

 

کاری که مربی ورزشی انجام می‌دهد: مربیگری ورزشی چیست؟

برای تعریف این مفهوم، می‌توان گفت مربیگری ورزشی در حقیقت، فرایندی است که مربی، تیم ورزشی یا فرد ورزشکار تحت آموزش خود را با سختی‌ها و چالش‌های موجود در مسیر هدفِ تعیین شده، آشنا کرده و سپس عبور از این سختی‌ها را برای ورزشکار تسهیل می‌نماید.

داشتن یک مربی ورزشی خوب می‌تواند ورزشکار را نه‌تنها در ورزش، بلکه در تمام مراحل زندگی‌اش به تعالی برساند.

هدف مربیان ورزشی پرورش ورزشکارانی بااخلاق و حرفه‌ای در رشته‌های ورزشی مختلف است. هر چند که شغل مربیان ورزشی شبیه به هم به نظر می‌رسد؛ اما شرایط کاری آن‌ها بر اساس رشته‌ای که آموزش می‌دهند و سبکی که در پیش می‌گیرند، متفاوت خواهد بود.

برای آشنایی با انواع سبک‌های مربیان ورزشی، با ما همراه شوید.

 

انواع مربی ورزشی با سبک‌های مختلف

برای شناخت انواع مربی‌ها و سبک‌های مختلف آن‌ها در آموزش، باید در نظر داشته باشید که مربی‌ها بر اساس نوع و مدل ورزشی که آموزش می‌دهند، سبک‌های متفاوتی را به اجرا می‌گذارند؛ برای مثال سبک مربی‌ها در ورزش‌های تیمی در مقایسه با ورزش‌های انفرادی متفاوت است؛ زیرا در ورزش‌های تیمی، رفتار هر یک از اعضا در روند نتایج تیم، تأثیر مستقیم دارد؛ اما در ورزش‌های انفرادی، مربی تنها با یک ورزشکار پیش می‌رود.
در ادامه این مقاله، ابتدا با سبک‌های مختلف مربیگری و ویژگی‌هایی که یک مربی موفق باید داشته باشد، آشنا خواهید شد.

 

انواع مربیان ورزشی ورزشی عبارت‌اند از:
  • مربی دموکرات

این مربی ورزشی فردی دوست‌داشتنی و دارای ارتباطی نزدیک با ورزشکاران است و به دلیل این که ورزشکاران توصیه‌های او را با علاقه اجرا می‌کنند، موفقیت‌های زیادی کسب می‌کند. این دسته از مربیان از نظرات و تفکرات شاگردان خود استفاده می‌کنند تا آن‌ها هم احساس کنند در رسیدن به نتیجه، نقش مهمی دارند.

 

  • مربی تجاری

مربی تجاری معمولاً برای برد یا باخت اهمیت چندانی قائل نیست و بیشتر در جهت دیده‌شدن، مسائل تجاری و تبلیغاتی وارد مسابقات می‌شود. این مربی از حضور در مسابقات برای دیده‌شدن و مشهورشدن استفاده می‌‌کند، برای ورزشکاری که باهدف قهرمانی ورزش می‌کند، مربی تجاری نتیجه‌ای ندارد.

 

  • مربی خشن

مربی ورزشی خشن با جدیت، تمام تمرین‌ها را ارائه می‌دهد و از ورزشکار انتظار دارد با رعایت کامل دیسیپلین، تمرینات را تا رسیدن به هدف نهایی انجام دهد.

 

  • مربی آکادمیک

مربی ورزشی آکادمیک پیرو علم و دانش است و ورزشکار را با اطلاعات به‌روز، در حیطه ورزش مربوطه پیش می‌برد و همواره روش‌ها و اطلاعات جدیدی برای آموزش در دست دارد. برای این مربی‌ها اولویت با محتواهای علمی مربوط به رشتهٔ مورد‌نظر است.

شما می‌توانید سبک اختصاصی خودتان را داشته باشید؛ اما درنهایت به نتیجه دلخواه که قهرمانی است، برسید.

 

ویژگی‌هایی که مربی ورزش را به موفقیت می‌رسانند:

از مهم‌ترین خصوصیات مربی ورزشی خوب می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • مخاطب‌شناسی
  • مهارت سازندگی
  • انضباط در آموزش

این 3 ویژگی مهم‌ترین خصوصیاتی هستند که به مربیان ورزشی در رسیدن به موفقیت کمک می‌کنند؛ اما تنها عامل موفقیت آن‌ها نیستند.

یکی دیگر از چند ویژگی مربی موفق، آن است که مربی به ‌‌روند ‌‌ارزیابی ‌ورزشکاران در جهت جلوگیری از آسیب‌های احتمالی، فیزیولوژی ورزشی، آسیب‌شناسی و شناخت رفتارهای ناهنجار مسلط باشد.
همچنین مربی ورزشی دارای یک استراتژی قدرتمند باشد و در رقابت‌ها منصفانه عمل کند تا تیم ورزشی موردنظر یا شخص ورزشکار را به اهداف تعیین شده برساند.
یک مربی ورزشی خوب در ابتدا باید دارای دانش مربیگری باشد و در اموری مثل انتقال آموزش حرفه‌ای، صبورانه عمل کند. ظاهر آراسته، تجربه کافی و سابقه از دیگر موارد ضروری برای یک مربی ورزشی خوب هستند.

در نهایت، عنوان و ویژگی مربی موفق به فردی اطلاق می‌شود که در انجام وظایف خود بهترین عملکرد را ارائه کند.

 

وظایف مربی های ورزشی کدام‌اند؟

برای دانستن وظایف مربی ورزشی، ابتدا باید بدانید در هر شغلی وظایفی وجود دارد و فردی که وارد آن شغل می‌شود باید به این وظایف آگاه باشد و آن‌ها را به‌درستی انجام دهد.

 

به‌طورکلی، وظایف مربی ورزشی در موارد زیر خلاصه می‌شود:

  • آموزش نوع ورزش و نحوه انجام صحیح تمرینات به ورزشکاران
  • کاهش احتمال آسیب‌دیدگی ورزشکاران با آموزش روش‌ها و تکنیک‌های صحیح
  • تغییر برنامهٔ تمرینات ورزشی باتوجه‌به توانمندی ورزشکاران
  • توانایی ارائه رژیم غذایی مناسب و ایجاد تغییر مؤثر در سبک زندگی، جهت کنترل وزن
  • مسلط به کمک‌های اولیه برای رفع مشکلات احتمالی

مربیان ورزشی وظایف سختی را بر عهده دارند و از طرفی هم باید از لحاظ جسمی به‌اندازه کافی قوی باشند و هم مراقب برخورد، رفتار و حتی کلام خود باشند؛ اما آیا در این شرایط مربیان می‌توانند به‌راحتی کار پیدا کنند؟ آیا وضعیت درآمدی مناسبی دارند؟

 

کاریابی و استخدام مربی ورزشی؛ آیا مربیان ورزشی به‌راحتی شغل پیدا می‌کنند؟

مربی ورزشی می‌تواند در باشگاه‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها و سایر موارد شبیه به آن، بر اساس رشته تخصصی خود، مشغول به فعالیت بشود. همچنین فرد می‌تواند با استفاده از سایت‌های کاریابی مثل سایت ای‌استخدام، جابینجا و…، فرصت‌های شغلی مربوطه را مشاهده کرده و با آن‌ها ارتباط بگیرد. همچنین می‌تواند با آموزش آنلاین در فضای مجازی، مانند آموزش در اینستاگرام، به‌عنوان مربی خصوصی فعالیت کند.

در حال حاضر یکی از روش‌های پرطرف‌دار، داشتن یک مربی ورزشی آنلاین است؛ چراکه می‌تواند آسان‌تر و به‌صرفه‌تر باشد و بازخورد بهتری برای ورزشکار و مربی داشته باشد. تجربه ورزش با مربی ورزش آنلاین، می‌تواند برای مربی و ورزشکار بسیار جالب باشد. با استفاده از پلتفرم‌های متفاوتی نظیر سموا می‌توان به‌راحتی این کار را انجام داد.

 

حقوق مربی ورزش:

حقوق و مزایای یک مربی ورزش، بر اساس ساعت کاری بوده و میزان متفاوتی دارد. جالب است بدانید ‌‌میزان حقوق مربی ورزش در آلمان، بیشتر از میزان حقوق مربی ‌‌‌ورزشی در‌ ایران است؛ به همین دلیل برخی برای کسب درآمد بهتر، ‌اقدام ‌به ‌مهاجرت می‌کنند.

 

حقوق مربی ورزش درایران شامل قوانینی است که به طور خلاصه به شرح زیر هستند:

  • بر اساس قانون، مربی ورزشی تا زمان اتمام قرارداد، ملزم به ادامه روند آموزش، به شیوه سابق است.
    چنانچه کوتاهی و قصوری از سمت مربی در ارائه تمرین به ورزشکاران مشاهده شود، مدیران باشگاه مذکور، دارای حق شکایت از مربی هستند.
  • مربی ورزشی تنها در صورت اخذ مجوز کتبی از مدیران باشگاه، می‌تواند در سایر باشگاه‌ها فعالیت داشته باشد.
  • حقوق مربی ورزشی پس از اتمام یک ترم کامل باشگاه که شامل 12 جلسه در ماه است، پرداخت می‌شود.
  • قرارداد مربیان که شامل میزان حقوق در ‌ازای هر ساعت کار و سایر مزایا است، مورد توافق طرفین قرارداد است؛ بنابراین باشگاه حق هیچ‌گونه تخلف و کوتاهی در این امر را ندارد.

حال اگر جذب این شغل هیجان‌انگیز و جذاب شدید، احتمالاً برای چگونه مربی ورزشی شدن سؤال داشته باشید!

 

چگونه مربی ورزشی شویم؟

برای واردشدن به جمع مربیان ورزشی، مسیر‌های متفاوتی وجود دارد که می‌توانید از طریق یکی از این روش‌ها، اقدام نمایید. برای این که بتوانید به‌عنوان یک مربی ورزشی فعالیت کنید، ابتدا باید دارای آمادگی جسمانی مناسبی باشید. سپس کافی است بر اساس رشته موردنظرتان، با ارائه مدارک لازم و رعایت برخی نکات، اقدام به دریافت کارت مربیگری نمایید؛ اما نکته مهم این است که قبل از اقدام برای دریافت این کارت، باید دانش و علم مربیگری را داشته باشید.
همچنین روش‌هایی مانند تحصیل در دانشگاه و فعالیت مستمر در باشگاه‌های ورزشی، ازجمله موارد دیگری هستند که شما می‌توانید ازطریق آن‌ها، وارد این حرفه شوید.

 

جمع‌بندی:

در این مقاله سعی شد تا تمامی مبانی مربوط به مربی های ورزشی، بررسی شود. شایان‌ ذکر است که مربی ورزشی بودن یکی از مشاغل سخت، نیازمند دانش، یادگیری و البته صبوری است؛ بااین‌حال همچنان فعالیت به‌عنوان مربی ورزش، بسیار جذاب است، چراکه هیچ‌کس نمی‌تواند سلامت جسمی و روحی را که مربیان ورزشی دارند را نادیده گرفته و به این شغل علاقه‌مند نشود.

  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه